top of page

23 і 24 червня 2015 р.

EdCamp Ukraine логотип

м. Харків, Культурний центр «Бейт Дан», вул. Тобольська, 46

Перша національна (не)конференція для шкільних педагогів

Ми будуємо спільноту відповідального вчительства! 

Лого EdCamp Ukraine

Ми будуємо спільноту відповідального вчительства! 

Ірина Міньковська представила Україну на ІХ Симпозіумі україністів Центральної та Східної Європи в О

Трішки історії: україністика в Чехії йде корінням ще в XIX століття, коли чеська інтелектуальна еліта, борці за національне відродження займалися Україною як частиною слов'янського світу. Австрійський парламентер Томаш Масарик у 1920-их рр. – уже як голова незалежної держави – надав величезну підтримку українській еміграції, потік якої після поразки в боротьбі за самостійність України через Відень і Польщу попрямував у Прагу. І саме завдяки цій підтримці столиця Чехословаччини на довгі роки перетвориться в центр української еміграції. Тож поява україністики в трьох найбільших університетах Чехії у Празі, Оломоуці й Брно – заслуга цих емігрантів і данина багаторічній традиції.

Декан Філософського факультету Університету Палацького Професор Зденєк Пехал – чудовою українською мовою – на відкритті Симпозіуму підкреслив важливість роботи не тільки Чеської асоціації україністів, але й вітчизняних дипломатичних служб, адже пропаганда російської точки зору на українську культуру, історію, літературу, мову, науку все ще дуже сильна.

Прес-аташе Посольства України в Чеській республіці Тетяна Окопна закликала українських науковці бути не тільки вченими, але й амбасадорами своєї країни за кордоном, а також підтвердила відкритість і готовність Посольства співпрацювати з українськими організаціями, особливо у сфері шкільної освіти.

Серед виступів лінгвістів, музикологів, істориків, культурологів Ірині найбільше запам’яталася доповідь Романа Дубасевича (Берлін, Німеччина) – про користь і шкоду україністики для розуміння кризи в Україні, про те, що «гасло «Воля або смерть» у 21 столітті заперечує саму сутність демократичного суспільства», про те, що одвічні українські «слізоньки при битій доріжці» насправді дуже часто тільки шкодять, і про те, що настав час відсунути емоції на другий план і розпочати все-таки будувати країну, про яку всі мріяють – кожен і кожна на своєму місці. Так, всупереч всім втратам і горю у війні з Росією.

Я представляла тему українсько-латинської транслітерації – єдиної для внутрішнього і зовнішнього використання і такої, що враховуватиме фонетичні особливості української мови – як важливої частини бренду України у світі. Більше скоро можна буде дізнатися зі статті на Новій українській школі 😊

Агенція Продюсування Освіти
EdCamp Ukraine | E-mail
EdCamp Ukraine | Facebook
EdCamp Ukraine | Twitter
EdCamp Ukraine | YouTube

Хештег #EdCampUkraine

© 2015-2019, Громадська організація «ЕдКемп Україна»

bottom of page