top of page

23 і 24 червня 2015 р.

EdCamp Ukraine логотип

м. Харків, Культурний центр «Бейт Дан», вул. Тобольська, 46

Перша національна (не)конференція для шкільних педагогів

Ми будуємо спільноту відповідального вчительства! 

Лого EdCamp Ukraine

Ми будуємо спільноту відповідального вчительства! 

Богомаз Наталія - учениця 10 класу - про проект "Молодь дебатує"

Отримавши надзвичайний відгук від учениці 10 класу Спеціалізованої школи №55 інформаційно-технологічного профілю міста Дніпро Богомаз Наталії, команда EdCamp Ukraine не змогла "пройти повз" і не опублікувати його у повному обсязі.

Отже:

"Силі слів у нашому суспільстві часто не надається належного значення.

Наша здатність до самовираження часто сприймається як щось само собою зрозуміле.

Вважається, якщо у людини більш або менш багатий словниковий запас і є розуміння граматики, то вона автоматично зможе вимовити гарну промову.

Але це не так.

У школі нас не навчали мистецтву промов. У багатьох публічні виступи викликають стрес. Деякі не беруться за відстоювання своєї думки, а інші, навпаки, висловлюють неповагу до думки своїх партнерів.

Але все змінилося в цьому навчальному році, коли ми почали займатися дебатами за німецьким форматом та створили свій дебатний клуб. Завдяки цьому проекту та, власне, дебатам ми навчаємось гарно і впевнено говорити, грамотно та ввічливо доводити свою думку й переконувати інших.

Мені особисто, дебатування допомагає вирішувати проблему страху публіки та виступу перед аудиторією.

На цьому етапі ми тільки навчаємось всьому цьому, адже почали дебатувати нещодавно. Проте, ми вже маємо уявлення чим, як і навіщо займаємося та встигли дечому навчитися.

Дебати допомагають нам розвинути вміння критично мислити, міркувати, продуктивно організовувати процес дискусії. Дебати формують готовність протистояти «інформаційному зомбуванню» (історія нашої держави зараз доводить корисність таких навичок) і вміння самостійно, свідомо виробляти життєву позицію.

Ми тренуємо навички самостійної роботи з літературою та джерелами, аналізуємо достовірність цих джерел інформації, відпрацьовуємо вміння ведення дискусії та відстоювання власної точки зору, досягаємо розуміння того, що інша позиція теж має право на існування. Дебати вчать взаємодії, роботі в команді, розвивають вміння ділитися з учасниками/-цями команди своїми ідеями та міркуваннями, допомагати та підтримувати один одного.

Нас навчають правильно стояти перед публікою, щоб почувати себе впевнено, виділяти головне із того, що кажемо та з усієї отриманої інформації, й найголовніше – працювати в команді, чути й співпрацювати зі своїми опонентами та партнерами заради досягнення спільної мети.

Звичайно ж, наш дебатний клуб щойно почав існувати, але я впевнена, що у нас все вийде і ми навчимося всьому, що запланували."

Агенція Продюсування Освіти
EdCamp Ukraine | E-mail
EdCamp Ukraine | Facebook
EdCamp Ukraine | Twitter
EdCamp Ukraine | YouTube

Хештег #EdCampUkraine

© 2015-2019, Громадська організація «ЕдКемп Україна»

bottom of page